Градини, Лозя, Вино

Вино


„Капатово“ ООД произвежда червено и бяло вино „Капатово“ – бутилирано, както и пакетирано в 5-литрови опаковки.

Червеното „Капатово“ представлява купаж от Сира, Пти вердо, Марселан и Примитиво. В зависимост от особеностите на реколтата се стараем да намерим оптималното съотношение на сортовете в купажа, за да отговорим на очакванията на нашите клиенти. Виното преди бутилиране отлежава във френски дъбови бъчви „Барон“.

Бялото „Капатово“ е купаж от шардоне и вионие.

Вината „Капатово“ се винифицират и бутилират в „Дамяница“ООД.
Капатово червено 0.75л
2011


Цветът е наситен, плътен и тъмен. Съчетават се зрели червени и черни плодове, ванилия, сушени зрели смокини, подправъчни и билкови нотки. Дъбът е изразен, но не доминира. Тялото е среднопълно, сочно и оставя впечатление за топлина. В бленда всеки от сортовете допринася за комплексността и баланса на вкуса, но Сира доминира. Този сорт носи структурата на виното и аромати на зрели плодове. Примитиво добавя сочност и богатство на фини аромати, Марселан допринася за задълбочаване на цвета, а Пти Вердо балансира виното със свежест.

Гроздето е старателно сортирано ръчно. Ферментацията е на цели зърна, сокът контактува с ципите около 3 седмици. Виното отлежава в бъчви от френски дъб за 10 месеца.
Опаковането в кашони, позволяващи на бутилките да бъдат легнали и първокласните коркови тапи ни дадоха увереност да избегнем стерилното филтриране на виното и максимално да запазим автентичния вкус.


Капатово Шардоне и Вионие
2012


Вионие допринася за плодови и цветисти аромати, характерни за сорта, отглеждан при топъл климат. Шардоне прави виното по-закръглено и обемно. Внася комплексност с аромати на слабо изпечени ядки. Виното е пивко с чист послевкус. Свежестта не е остро изразена, но издължава вкуса.

След набирането гроздето е охладено в хладилна камера до 8 градуса. Това позволява прецизната му преработка и елиминира опасността от появата на странични процеси и нежелани аромати. Преди смачкването гроздето е внимателно сортирано. Бистрия сок ферментира бавно за около 35 дни при прецизно контролирана температура. Виното отлежава върху фините си утайки 4 месеца и половина.


Капатово червено 0.75л 2012


Блендът е с увеличено участие на Сира. Това прави тялото по-стегнато в сравнение с реколта 2011. Стилът на виното е запазен. Гроздето е старателно сортирано ръчно. Ферментацията е на цели зърна, сокът контактува с ципите около 3 седмици.

Млечнокиселата ферментация и отлежаването отново са във френски бъчви, като една трета от тях са първо зареждане с вино. Дъбът е комбинация от различни гори и структура, с което се внася допълнителна комплексност. Отлежаването в тях е 9 месеца и половина.


Капатово червено 5 литра

Виното представлява купаж от Сира, Пти вердо, Марселан и Примитиво. Гроздето е внимателно сортирано ръчно. Ферментацията е на цели зърна.

За разлика от бутилираното червено, виното в бокса не е отлежавало в дъбови бъчви и носи всички характеристики на младо и пивко вино. Кратката преработка запазва максимално автентичните характеристики на четирите сорта.

Къде можете да закупитe нашите вина

Магазини:
Всички магазини на Casavino
ХлеБар, ул. Васил Априлов 14 и ул. Цар Шишман 27
Vino Orenda, бул. Македония 50А /вход от към бул. Скобелев/